martes, 15 de diciembre de 2009

Entrevista a Eulàlia Vesiana Huertas, psicòloga i monja de la parròquia de Vallgorguina.

-Què en penses d’aquesta proposta de nova llei d’avortament i del punt més polèmic que les noies de setze anys puguin avortar sense el consentiment dels pares?
Primer faria un preàmbul. Es promulga una llei sense haver consensuat tots els camps, sobretot el mèdic., sobretot el sector dels ginecòlegs, i per altra banda sense haver parlat amb moltes mares que han avortat. Jo com a psicòleg n’he tractat algunes, i moltes d’elles pateixen un enfonsament psicològic i una grann depressió al cap d’un temps d’haver avortat. Normalment la dona avorta abans de tenir fills, quan té el primer fill li cau un sentit de culpabilitat a sobre per aquells que no ha tingut, que fa que agafin uns estats de depressió que són terribles de poder superar. I tot iaxò ho dic sense pensar que una dona tingui que anar a la presó o sigui un delicte. Tampoc s’informa de totes les ajudes que hi ha per a les mares que decideixen tenir el fill quan són adolescents. Per altra banda, això que les noies de setze anys puguin avortar sense el consentiment dels pares jo em pregunto, si per culpa d’un mal avortament la noia pot morir, qui se’n farà responsable després? L’Estat, que és el que ha aprovat la llei? Estem entrant en un moment que cada cop més és l’Estat qui mana i qui té el bé i el mal. Una altra de les coses que veig és que l’avortament en aquests moments s’està convertint en un anticonceptiu. Tot i ser monja crec que és necesaria una formació dels joves, perquè amb la gran quantitat d’anticonceptius que tenim l’avortament no hauria de ser necessari.

- L’arquebisbe Lluís Martínez Sistach va defensar que l’avortament no pot ser un dret perquè significa interrompre una vida humana. Què en pensa?
Un dret de la mare mai pot passar per sobre del dret del fill, perquè el fill és el desvalgut. El no nascut no té qui el defensi, per tant si estem en una societat amb uns drets humans i amb uns drets de l’infant no pot ser que es permeti la destrucció d’una vida humana. Perquè actualment per agafar l’ou d’una àguila imperial , per exemple, et pot caure el “pèl”, no entenc que vulguin aprovar una llei que permeti que es destrueixi una vida humana. Sobretot si tenim en compte que el nen a partir del tercer mes està completament format i moltes vegades per fer-lo sortir li han d’aplastar el cap. Per tant, aquí hi ha un sofriment.

-L'Institut Borja de Bioètica (entitat cristiana) va afirmar que entenia la nova llei de l’avortament, ja que era una resposta a la realitat. Hi està d’acord?
Una cosa és parlar des de la fe, que tots els creients et diran l’avortament mai, i l’altra és parlar des de l’Estat que en aquests moments està a punt d’aprovar la Llei. Els legisladors no legislen només pels creients, sinó que legislen per tots, tant per creients com per no creients. Per aquell que no té fe, matem de tantes maneres…

-Fa unes setmanes es va publcar una informació en la que es deia que l’Església volia excombregar a tots aquells polítics que votessin a favor de l’avortament. Quina lectura en fa?
Vaig llegir que en en Bono li violien negar la combregació, si no el combreguen que vingui aquí que jo li donaré. Perquè ell ja ha dit com a persona creient que no hi està d’acord, però que ell legisla per a tothom, pels que tenen fe però també pels que no en tenen. I per tant, ell l’haurà d’aprovar tot i estar-hi en contra. S’ha de separar el poder civil del poder eclesiàstic, no es pot entendre com una sola cosa. Tant de bo el poder civil tingués tant respecte pel poder eclesiàstic com l’eclesiàstic pel poder civil

- Creu que un tema tan polèmic com aquest només l’han de decidir els polítics?
Hi hauria d’haver un referèndum a nivell nacional. Perquè un tema com aquest no pot ser que només el decideixin els polítics. A més a més si tenim en comte que el partit socialista no ho duia en el programa electoral. Ara, molts dels que els van votar es troben que el partit que van votar proposa una llei que ells no hi estan a favor, i que segurament si en el programa haguessin explicat que voldrien proposar aquesta nova llei no els haguessin votat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario